Sıvı azot ve kullanım alanları
Sıvı azot, dondurucu özelliği olan bir sıvıdır. Canlılarla temas ettiğinde hızlı ve ani donmaya sebep olmaktadır. Suyun donma noktasından çok daha alttaki ısılarda kalma özelliği sayesinde, çok farklı kullanım alanları oluşmaktadır.
Gıda maddelerinin sıvıya daldırılarak dondurulması ve taşımında,
Tüp bebek uygulamalarının aşamaları olan sperm, yumurta gibi üreme hücrelerinin, canlı dokuların ve farklı biyolojik örneklerin dondurularak korunmasında,
Bilimle ilgili eğitimlerdeki görsel deneylerde,
Soğutucu olarak, hassas algılayıcılar ve düşük gürültülü amfilerde,
Dermatoloji alanında siğil veya kanser riski taşıyabilecek cilt yaralarının alınmasında,
Yine soğutucu olarak, CPU ve GPU gibi bilgisayar donanımlarında kullanılmaktadır.
Azot, özellikle uçakların lastiklerinin şişirilmesinde kullanılmaktadır. Normal havada bulunan oksijenin oluşturduğu korozyonu önlemenin etkili bir yöntemi olarak nitrojen kullanılmaktadır. Oksijenin yanma özelliği nedeniyle bu riskin ortadan kalkmasını sağlamaktadır