Kumlama ve Boyama
Kumlama tanımı: malzemelerin üzerinde biriken kir, yağ, boya ve pas gibi artıkların yüzeyden arındırılması amacıyla uygun aşındırıcıların yüzeye yüksek basınçla püskürtülmesi ile yüzeyde mikron mertebede aşındırma yapan bir uygulamadır.
Kumlama işlemi, genel olarak boyama işleminden önce, kaplama işleminden önce uygulanır.
Kumlama işlemi için çeşitli kumlama makineleri kullanılmaktadır;
- Kumlama kabinleri
- Kumlama kazanları
- Kumlama odaları
- Türbinli kumlama makinaları.
Açık alanda yapılacak mobil kumlama işlemi için kumlama kazanları kullanılır. Kumlama kazanları ile tersanelerdeki gemilerin kumlanması, büyük konstrüksiyonların kumlanması gibi işler yapılabilir.
Küçük ve çok parçaların kumlanması ise; Türbinli kumlama makinelerinde gerçekleştirilir. Ayrıca sac ve profillerin kumlanması için de türbinli kumlama makineleri kullanılmaktadır.
Orta boy parçaların manuel / otomatik olarak kumlanması için kumlama kabinleri kullanmaktadır. Ayrıca boru tipi malzemelerin kumlanması için de basınçlı kumlama makineleri kullanılmaktadır.
Büyük parçaların kumlanması için de kumlama odaları kullanılmaktadır.
Kumlama makinelerinde kumlama makinesine kumlanacak malzemeye göre çeşitli kumlama sarf malzemeleri (kumlama kumları) kullanılmaktadır. Başlıcaları;
- Çelik bilya
- Çelik grit
- Paslanmaz çelik bilya
- Cam kürecik
- Alüminyum oksit bilya (Pembe, Kahverengi, Beyaz)
- Garnet
- Kesme tel
- Pik grit
- Granit grit
- Paslanmaz çelik grit
- Plastik granül
- Seramik bilya
- Yuvarlatılmış kesme tel
Bu aşındırıcıların çok çeşitli kullanım alanları vardı. Örneğin; kumlama kazanlarında genellikle çelik grit kullanılır. Kumlama kabinlerinde cam kürecik, alüminyum oksit kullanılır. Türbinli kumlama makinelerinde çelik grit, çelik bilya, paslanmaz çelik bilya, paslanmaz çelik grit kullanılır. Bununla birlikte özel proseslerde plastik granül, garnet, seramik kürecik, pik grit ve granit grit kullanılabilmektedir. Sorularınız ve daha detaylı bilgi için bize ulaşın